Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.10.2017 14:30 - ЗАЩИТА ОТ ДОМАШНО НАСИЛИЕ
Автор: lawyertsankova Категория: Лични дневници   
Прочетен: 786 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Съдът, полицейските органи и органите на прокуратурата, са трите държавни институции, отговорни и имащи правомощията да защитят едно пострадало лице от извършваното върху него домашно насилие и да го прекратят.

Следващият текст ще ви запознае с възможните форми на защита от домашно насилие и с правомощията на Съда и на полицейските органи, съгласно действащото законодателство.

Статията не претендира за изчерпателност и не представлява правна консултация, но може да ви е полезна с посочването на правните възможности за защита от домашно насилие.


1. Защитата се реализира основно по реда на Закона за защита от домашното насилие (ЗЗДН), като районният съд по постоянен или настоящия адрес на пострадалото лице налага мерки за защита и/или издава Заповед за незабавна защита.
1.1. Налагането на мерките за защита става в съдебно производството, образувано по писмена молба на пострадалото лице или на лице, което е в родство по права линия с него. Молбата се подава в срок до един месец от акта на домашно насилие и се разпределя на съдебен състав в деня на нейното постъпване. Съдът се произнася с решение в открито заседание, като при уважаване на молбата налага мерки за защита. Мерките се налагат за срок на действие от 3 до 18 месеца, като те могат да бъдат, една или повече, от следните възможни, съгласно ЗЗДН:
• Задължаване на извършителя да се въздържа от извършване на домашно насилие;
• Отстраняване на извършителя от съвместно обитаваното жилище за определения от съда срок;
• Забрана на извършителя да приближава пострадалото лице, жилището, местоработата и местата за социални контакти и отдих на пострадалото лице за определения от съда срок;
• Временно определяне местоживеенето на детето при пострадалия родител или при родителя, който не е извършил насилието, при условия и срок, определени от съда, ако това не противоречи на интересите на детето;
• Задължаване на извършителя на насилието да посещава специализирани програми;
• Насочване на пострадалите лица към програми за възстановяване.
Във всички случаи, съдът, едновременно с налагането на мярката, налага на извършителя и глоба в размер от 200 до 1000 лв.

1.2. Условието съда да се издаде Заповед за незабавна защита е искането да съдържа данни за пряка, непосредствена или последваща опасност за живота или здравето на пострадалото лице. Заповедта се издава в срок до 24 часа от получаването на искането, в закрито съдебно заседание, без призоваване на страните. Заповедта подлежи на незабавно изпълнение и не може да се обжалва. Заповедта се изпраща служебно до съответното поделение на МВР, като неговите служители имат задължението да следят за нейното изпълнение. Когато от данните по делото е видно, че е необходимо да се предприемат мерки за защита на дете, съдът уведомява и съответната дирекция „Социално подпомагане“.

2. В случаите, когато има данни за опасност за живота или здравето на пострадалото лице, то може да поиска от органите на МВР да предприемат мерки по Закона за Министерство на вътрешните работи (нов, обн., ДВ, бр. 53 от 27.06.2014 г.), както и да изпълнят задълженията си по чл. 21 от ЗЗДН.
2.1. На основание чл. 65 от ЗМВР, полицейските органи предупреждават устно или писмено лице, за което има достатъчно данни или се предполага, че е извършител на домашно насилие или ще извърши такова. Писменото предупреждение се състои в съставяне на протокол, с който извършителят се предупреждава за отговорността, която се предвижда, ако извърши съответното домашно насилие. Копие от този протокол за предупреждение се предоставя на пострадалото лице, при поискване от него.
2.2. При констатиране на неизпълнение на указаното в протокола за предупреждение, полицейския орган имат правото да санкционира извършителя, като издаде разпореждане по чл. 64 от ЗМВР, което, освен фактически и правни основания за издаването му, съдържа и задължения, начин и срок за тяхното изпълнение, за нарушителя. Разпореждането е задължително за изпълнение от нарушителя, в противен случай следва да му се наложи глоба, съгласно административнонаказателните разпоредби на ЗМВР.
2.3. На основание чл. 66 от ЗМВР, при данни за извършване на домашно насилие, полицейските органи имат правомощието да вземат мерки за неговото прекратяване и отстраняване на условията, които са довели до него.
2.4. Полицейските органи са отговорни и следят за изпълнение на съдебната заповед за незабавна защита, когато с нея е наложена една или повече от следните мерки: задължаване на извършителя да се въздържа от извършване на домашно насилие; отстраняване на извършителя от съвместно обитаваното жилище за срока, определен от съда и/или забрана на извършителя да приближава пострадалото лице, жилището, местоработата и местата за социални контакти и отдих на пострадалото лице при условия и срок, определени от съда.
2.5. По силата на изрична правна норма в ЗЗДН, ако извършителят на домашното насилие откаже доброволно да се въздържа от извършването на действията на насилие и/или не напусне съвместно обитаваното жилище с жертвата, той се отстранява от жилището със съдействието на полицейските органи от районното управление на Министерството на вътрешните работи по местонахождението на жилището.
2.6. При неизпълнение на съдебната заповед за незабавна защита, полицейският орган, констатирал неизпълнението, има правомощието да задържи нарушителя и да уведоми незабавно органите на прокуратурата, за последващи действия срещу него.
2.7. Няма правна пречка, след получаване на съдебната заповед за защита,полицейският орган да призове извършителя на домашното насилие и да го предупреди с протокол по чл. 65 от ЗМВР. В случай, че извършителят не изпълни разпореждането и не се яви, следва да му се наложи глоба, съгласно административнонаказателните разпоредби на ЗМВР.

3. По искане на пострадалото лице, всеки лекар е длъжен да издаде документ, в който писмено да удостовери констатираните от него увреждания или следи от насилие.

4. Предприетите по реда на ЗЗДН действия за издаване на заповед за незабавна защита и за налагане на мерки за защита не са пречка пострадалото лице да търси гражданска или наказателна отговорност на извършителя.

5. Пострадалото лице може да се обърне и да получи подкрепа от физически и/или юридически лица, работещи за защита на лица, пострадали от домашно насилие.

Защита от домашно насилие © 2017, адв. Стефка Цанкова - автор. Всички права запазени!

Снимка: Alexas_Fotos, Pixabay

image




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lawyertsankova
Категория: Лични дневници
Прочетен: 35483
Постинги: 13
Коментари: 0
Гласове: 4
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930