Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.09.2017 15:17 - Електронно свидетелство за съдимост
Автор: lawyertsankova Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2705 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 09.09.2018 19:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

От 2013 година вече е възможно свидетелството за съдимост да е електронно, а не само на хартиен носител.
Въпреки това, тази възможност все още не е широко известна.

Какво представлява електронното свидетелство за съдимост, каква е процедурата за неговото издаване и още полезна информация може да намерите в следващата статия.

1. Eлектронното свидетелство за съдимост е: 
1.1. Официален документ, който съдържа информация за съдимостта на едно физическо лице (дали е осъждано за престъпление и/или дали му е наложено административно наказание по чл. 78а Наказателния кодекс). 
1.2. Издава се само в електронен вид/формат и e достъпно единствено на специализирана уеб - страница на Министерство на правосъдието, чрез код за достъп, който се предоставя на лицето, за което се отнася.
1.3. Визуализира се по образец, който може да видите, под формата на снимка, в края на тази статия.
1.4. Има същата сила, като свидетелството за съдимост издадено в писмена форма.
 

2.Заявител може да бъде: 
2.1. Всяко физическо лице - гражданин на Република България, за което не е издаван бюлетин за съдимост и/или за наложено административно наказание по чл. 78а Наказателния кодекс и притежава квалифициран електронен подпис, в който се съдържа информация за неговото ЕГН. 
2.2. Важно е да знаете, че за лица, за които са издавани бюлетини за съдимост и за наложени административни наказания по чл. 78а от Наказателния кодекс, включително и лица, които са амнистирани, реабилитирани и/или освободени от изтърпяване на наложено наказание, не може да бъде издадено електронно свидетелство за съдимост. 
2.3. Освен това, eлектронното свидетелство за съдимост се издава само за заявителя и той не може да заяви такова за друго лице, различно от самия него.
 

3.Заявление за eлектронно свидетелство за съдимост се подава на специализираната уеб - страница на Министерство на правосъдието с адрес: https://cs.mjs.bg/ - заглавната страница може да видите, под формата на снимка, в края на тази статия. 
Държавната такса за издаване е три лева. Тя следва да бъде платена в 14-дневен срок от регистриране на заявката по посочена банкова сметка на Министерство на правосъдието.
 

4.Срок за издаване и срок за валидност: 
4.1. Електронното свидетелство за съдимост се издава не по-късно от три работни дни от постъпване на държавната такса по посочена банкова сметка на Министерство на правосъдието. 
4.2. Важи за срок от шест месеца от датата на издаването му.

5.Начин на достъп до издадено електронно свидетелство за съдимост:
5.1. Осъществява се единствено чрез код за достъп, който се предоставя на заявителя по посочена от него електронна поща или на страницата на системата при повторно влизане в нея с електронен подпис.
5.2. Всяко трето лице, на което заявителят предостави получения код за достъп, може да разгледа издаденото електронно свидетелство за съдимост. За това разглеждане не е необходим електронен подпис.

Електронното свидетество за съдимост @ 2017 г., адв. Стефка Цанкова - автор. Всички права зпазени! 

imageimage




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lawyertsankova
Категория: Лични дневници
Прочетен: 35802
Постинги: 13
Коментари: 0
Гласове: 4
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930