Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.07.2017 16:13 - ПРАВАТА НА РАБОТЕЩИТЕ МАЙКИ
Автор: lawyertsankova Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4456 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 13.06.2018 21:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
   Майките имат същите трудови права като всеки друг работник/служител във фирмата. 
   Те обаче имат и допълнителни права, с оглед на тяхната социална защита от страна на държавата, някои от които им предоставят възможност да съчетават трудовите си задължения с тези, свързани с отглеждането на детето.


   Ето кои са тези допълнителните права, съдържащи се в конкретни разпоредби на Кодекса на труда (КТ):

   1. Забрана за командировка на майка на дете до 3 – годишна възраст без нейното писмено съгласие;

   2. Надомна работа при същия или при друг работодател - майка на малко дете, до навършване на неговата 6-годишна възраст, има право да работи надомно при същия или при друг работодател. След като този период изтече, КТ задължава нейния работодател да й осигури работата, която е изпълнявала преди това, а ако длъжността е съкратена - с нейно съгласие, друга подходяща работа. Когато майката премине на надомна работа при друг работодател, трудовото правоотношение с работодателя, при когото е на работа към деня на преминаването, не се прекратява, а тя се намира в неплатен отпуск.
   3. Работа на непълно работно време. Съгласно чл. 138, ал. 1 от КТ, страните по трудовия договор могат да уговарят работа за част от законоустановеното работно време (непълно работно време). Важно е да знаете, че в този случай, ако работите повече от половината от законоустановеното за заеманата от Вас длъжност работно време, Вие имате всички права като работещите на пълно работно време.

   4. Кърмещите майки - забрана за извършват работа, която излага на опасност или застрашава сигурността и здравето им; обзавеждане на стая за лична хигиена и стая за почивка (в по-големите предприятия); трудоустрояване.
   5
. Забрана за полагане на нощен труд и на извънреден труд от майка с дете до 6-годишна възраст, както и майка, която се грижи за дете с увреждания, независимо от възрастта му, освен ако майката не е дала своето писмено съгласие.
   6. Допълнителни отпуски, извън тези на другите работници/служители:

   6.1. Платен отпуск на отглеждане на дете до 2–годишна възраст. В случаите, когато този отпуск не се ползва от работещата майка или лицето, което ползва такъв отпуск вместо нея, прекъсне неговото ползване, на майката се изплаща парично обезщетение от НОИ.

   6.2. След използването на отпуската отглеждане на дете до 2–годишна възраст, и при хипотеза, че детето не е настанено в заведение на пълна държавна издръжка, майката има право, ако поиска това, да ползва неплатен отпуск в размер на 6 месеца за отглеждане на дете до навършване на 8-годишна възраст. Освен това, всеки от родителите може да ползва до 5 месеца от този отпуск на другия родител, с негово съгласие.

   6.3. Неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8- годишна възраст.

   7. Нова разпоредба на КТ, в сила от юли 2015 г., предоставя възможността на майки с деца до 7-годишна възраст да ползват отпуска си през лятото, а по тяхно желание - и през друго време на годината.


   Ще се радвам да споделите Вашето мнение по темата.

   Правата на работещите майки 
© 2017, адв. Стефка Цанкова - автор. Всички права запазени!

Снимки: Pixabay
image

image



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lawyertsankova
Категория: Лични дневници
Прочетен: 35355
Постинги: 13
Коментари: 0
Гласове: 4
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031