Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.06.2017 15:59 - КАК ДА ЗАЩИТИМ ЗДРАВНИТЕ СИ ПРАВА
Автор: lawyertsankova Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1313 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 23.06.2018 17:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
    Може да защитим здравните си права по три начина:  
  • Като заведем иск пред граждански съд;
  •  Чрез жалба пред административен съд;
  •  Като оспорим пред по-горестоящ административен орган.
        1. По административен ред може да се оспорва индивидуален административен акт (ИАА), който нарушава нашите права или законни интереси. Такива актове, обичайно, са наименовани „заповед“ или „разпореждане“ и са издадени от административен орган (управителят на НЗОК, директорът на РЗОК, директорът на РЗИ, изпълнителният директор на ИАМО, директорйт на ЦФЛД, министърът на здравеопазването – при лечение в чужбина чрез КЛЧ към него, изпълнителният директор на ИАЛ).

       2. ИАА могат да бъдат оспорени по два възможни начина:
  • пред по-горестоящия административен орган, ако има такъв (например актовете на директорът на РЗОК подлежат на оспорване пред управителя на НЗОК);
  • директно пред компетентния за това административен съд.
       2.1. И в двата случая, жалбата се подава в писмена форма чрез административния орган, чийто акт се оспорва, в 14-дневен срок от съобщаването му на заинтересованите лица. Този срок е преклузивен, т.е. с неговото изтичане се погасява правото на защита по административен ред. Възможен е и т.н. „мълчалив отказ“ - непроизнасяне от административния орган в срок. Той може да се оспори в едномесечен срок от изтичане на срока, в който административния орган е бил длъжен да се произнесе/да издаде акта.    
       2.2. Оспорването пред по-горестоящият административен орган не е пречка за търсене на правата директно и пред административния съд.
       2.3. При оспорване по административен съдебен ред, жалбата се разглежда от административният съд, в чийто район е седалището на органа, издал акта. 
       2.4. Подаването на жалба срещу ИАА спира неговото изпълнение, освен ако в нормативен акт изрично не е посочено обратното.         
       2.5. Съдопроизводството е двуинстанционно - решението по делото на административния съд, при обжалване от някоя от страните по спора, подлежи на разглеждане пред Върховния административен съд. 
     
        3.
 При завеждане на искова претенция пред граждански съд, компетентен да разгледа делото е или съответния районен съд или съответния окръжен съд (за гр. София това е Софийски градски съд), в зависимост от това дали цената на иска е под или над 25 000 лв.
      3.1. Исковата молба се предявява пред съда, в района на който е седалището на ответника.         
       3.2. Съдопроизводството започва с искова молба и е триинстанционно, като не всички решения се допускат до разглеждане от трета инстанция – Върховния касационен съд, а само тези, закоито са налице касационните основания на чл. 280 от ГПК.

      3.3. Най-често пред гражданският съд се търси обезщетение за нарушени здравни права на пациенти от конкретно лечебно заведение или конкретно медицинско лице. Правните основания най-често са за непозволено увреждане или са свързани с т.н. „лекарски грешки“.
       3.4. При исковото производство се дължат държавни такси, като техния размер е в зависимост от цената на иска, както и се заплащат разноски за процесуално представителство, за експертизи и др.
      3.5.  С Тъкувателно решение от 21.06.2018 г, Общото събрание на наказателната, гражданската и търговската колегии на ВКС реши, че право да търсят обезщетение за причинен смърт на пациент, имат както възходящите и низходящите на починалото лице, така и неговите братя и сестри, и по изключение, всяко друго лице, което е имало особена близка връзка с починалия и действително е претърпяло вреди от неговата смърт.


     Ще се радвам да споделите Вашето мнение по темата. 

      Как да защитим здравните си права © 2017, адв. Стефка Цанкова - автор. Всички права запазени!

image



Гласувай:
0



Следващ постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lawyertsankova
Категория: Лични дневници
Прочетен: 35458
Постинги: 13
Коментари: 0
Гласове: 4
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930